.

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

 

AKTUALNO:

Zaradi tehnične okvare je Trubarjeva hiša literature do nadaljnjega zaprta.

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

O hiši

Ljubljana je 2. septembra 2010 pridobila svojo hišo literature in se tako pridružila številnim evropskim mestom - Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Kölnu, Københavnu… -, v katerih že vrsto let delujejo tovrstne javne institucije.

articae

Trubarjeva hiša literature je poseben javni prostor, namenjen literaturi in knjigi, umeščen v samem središču mesta na Ribjem trgu 2 (vhod s Stritarjeve 7), ki s kontinuiranimi dogodki skozi vse leto pomembno prispeva k živahnemu kulturnemu in urbanemu utripu.

Trubarjeva hiša literature ima svoje prostore v prvem nadstropju hiše na Ribjem trgu, kjer je nekoč živel Primož Trubar. Na 175 kvadratnih metrih površine so v minimalistični maniri obnovljeni prostori muzejske sobe, posvečene Primožu Trubarju, osrednji prireditveni prostor in manjša klubsko-čitalniška prostora.

V muzejski sobi Trubarjeve hiše literature je na ogled svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Lupija, v klubskem delu hiše pa svetlobno-mehanska lutkovna animacija slovenskega umetnika Žige Lebarja.

V času trajanja projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010 je Trubarjeva hiša literature kot dodatno informacijsko središče gostila številne promocijske in druge dogodke, ki so se odvijali v tem okviru.

Trubarjeva hiša literature pripravlja programe za raznoliko ciljno občinstvo, programske vsebine so namenjene različnim generacijam obiskovalcev. Izbor prireditvenih tematik povezujemo s knjigo, literaturo, mestom, skozi ta tri idejna programska izhodišča pa raziskujemo široko polje vsebinsko sorodnih področij. Osnovna programska strategija je usmerjena k združevanju klasičnih z inovativnimi vsebinami, s čimer sledimo osnovni ideji - biti tako urbani prostor literature in knjige kot odprt mestni prostor literature za raznolike miselne refleksije o aktualnih tokovih na področju sodobne kulture in družbe.

 

Konec leta 2011 je Trubarjeva hiša literature prešla pod upravljanje Mestne knjižnice Ljubljana.

 

 

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.