.

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

 

AKTUALNO:

Zaradi tehnične okvare je Trubarjeva hiša literature do nadaljnjega zaprta.

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Programski sklopi

Feminizem danes

thl cicigoj - Kopija
Opis serije: Ameriški spletni slovar Meriam Webster je besedo 'feminizem' označil za besedo leta 2017. V preteklih nekaj letih so številne grožnje že pridobljenim pravicam žensk s strani konzervativnih vlad in civilnih iniciativ ter masovno medijsko razkritje spolnega nasilja v pravzaprav vseh delovnih okoljih, ob vztrajanju spolno zaznamovane neenakosti v domačem delu, plačilu in možnostih napredovanja, spodbudili množične proteste, medijske in spletne kampanije in druge akcije. Nnemara je nastopil čas za (avto)refleksijo, ki navidezno popularizacijo feminizma postavi v kontekst zgodovine feminističnih bojev in sodobnih oblik patriarhalnih družbenih razmerij. V ciklu predavanj o feminizmu se bomo tako med drugim spraševali, kakšne so sodobne oblike delovanja patriarhalne oblasti in kakšni ključni problemi za feminizem danes; kakšne alianse lahko ta sklepa z drugimi, sorodnimi emancipatornimi boji; kako so se taktike organiziranja in delovanja spremenile s spremenjenimi družbenimi, ekonomskimi in tehnološkimi razmerami; v kakšnem odnosu so sodobne oblike organiziranja s preteklimi; kako misliti zgodovino misli in bojev, ki so se primorani vračati k domnevno že razrešenim problemom; kako misliti možnost feministične prihodnosti. Predavanja so namenjena predstavitvi problemov in njihovemu skupnemu pretresanju v sledečih pogovorih. Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

Deli

 

Bralni klub Fejstbukerji

facebook.net
Opis serije: Bralni klub Fejstbukerji deluje dobri dve leti pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Vodi in oblikuje ga skupina petih mladih: srednješolci Dora Adamič, Gašper Stražišar, Brina Vuković, Živa Jamnik in študentka Zala Zgaga. Enkrat na mesec pripravijo debatni dogodek, na katerem izmenjajo mnenje o izbranih knjigah, k sodelovanju pa povabijo tudi občinstvo. Fejstbukerji si knjige, o katerih želijo debatirati, izbirajo sami. Doslej so brali in (kritično) vrednotili problemske romane, spregovorili o poeziji, fantazijski književnosti pa tudi o celotnih avtorskih opusih. Izbirali so med domačimi in tujimi leposlovnimi deli, ki so izšla pri različnih slovenskih založbah. Poleg tega, da mladi izvajajo debatne dogodke, so dejavni tudi kot moderatorji literarnih prireditev, pogovorov z avtorji, za revijo Pil so v letniku 2016/2017 pripravljali rubriko, v kateri so vrstnikom v branje priporočali svoje najljubše knjige, dobro pa se znajdejo tudi v različnih medijih. Fejstbukerji v sezoni 2017/2018 sodelujejo v žiriji Špil Lige, prve lige dijaških bendov Kina Šiška, ter ocenjujejo besedila sodelujočih glasbenih skupin.

Z novim letom se fejstbukerji iz knjigarne Konzorcij selijo v Trubarjevo hišo literature. Pogovori o knjigah za mlade z zanimivimi gosti se bodo tam odvijali vsak zadnji ponedeljek v mesecu ob 17.30. uri (29. 1., 26. 2., 26. 3. In 28. 4.).

Deli
 

Banket Lacan z Nino Krajnik

lacan-jan2Organizator: Trubarjeva hiša literature in Nina Krajnik
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  
Povezava: http://www.sdzlp.si 
Opis serije: Banket Lacan je ciklus psihoanalitičnih večerov, ki jih vodi Nina Krajnik. Dogodki potekajo kot predavanja in pogovori s člani Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, študenti Inštituta Acheron, mednarodnimi gosti in avtorji novo izdanih psihoanalitičnih del. V središču dogodkov sta lacanovska psihoanalitična klinika in teorija ter njune povezave s področji umetnosti, književnosti, znanosti, medicine, filozofije in politike. ''Ljubezen'', pravi Jacques Lacan, ''je njam njam.'' V tem ime ciklusa večerov povzema preplet grškega symposion kot izvora besede ''banket'', ljubezni kot želje po vednosti in užitka, ki je v psihoanalizi temeljno užitek v govorici.
Deli
 

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič

tandemOrganizator: Trubarjeva hiša literature in Petra Koršič
Kontakt:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Opis serije: Pesniški pogovorno-bralni cikel z voditeljico Petro Koršič, kritičarko, urednico in pesnico Uveljavljeni pesniki mlajše srednje in srednje generacije, ki jih k sodelovanju izbere in povabi voditeljica Petra Koršič, izberejo po javnem pesniškem ustvarjanju mlajšega kolega oziroma kolegico in ga/jo s tem izpostavijo. Pesniška kolega se podata na tandem, z branjem pesmi in premišljevanjem o poeziji, občasno jima ob poti usmerjevalne znake v obliki vprašanj, mnenj, komentarjev poda voditeljica, ki skuša iz njunih delovanj izpostaviti skupno oziroma presečno polje, to pa je navadno rdeča nit pogovora.Na pregovorno egocentrično pesniško sceno naj bi cikel s krepitvijo komunikacije med generacijami prinašal boljšo kohezijo, predvsem pa zanimive pogovore, iskrive utemeljitve izbora, ne nazadnje pa približno pol ure dobre poezije. Ker se izbor ne omejuje na Ljubljano, je nadejanje cikla tudi v regijskem povezovanju in vseslovenskem združevanju pesniškega delovanja. Če se v poldrugi uri ustvari »Dogodek« v žlahtnem pomenu dogoditi se (ustvariti) ali vsaj vzpostavi primerna naelektrenost in prava energija, tedanja edicija Na pesniškem tandemu obiskovalca odpelje na zanimivo potovanje, od koder se ne vrne nedotaknjen.
 
 

Povej mi, kaj bereš, povem ti kdo si!

povej miOrganizator: Trubarjeva hiša literature in Tina Košir
Opis serije: Tina Košir zanimive sogovornice in sogovornike z najrazličnejših področij (kultura, umetnost, znanost, mediji ...) sprašuje o bralnih navadah in knjigah, ki so se jim najbolj vtisnile v spomin. V središču pogovora je (okrog) pet knjig po izboru gostje ali gosta, o katerih pove, zakaj so jo/ga navdušile, kako jo/ga navdihujejo. Vedno znova se izkaže - kaj beremo, veliko pove o tem, kdo smo.

 

Deli

 

Stran 1 od 3

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.