Arhiv dogodkov

Kdaj bo Shakespeare postal ženska? – Eva D. Bahovec in Valerija Vendramin

OTHELLO IN-TEXT1520croppedponedeljek, 28. november, ob 19.00

Prav je, da se v Shakespearovem letu spomnimo tudi na žensko. Virginia Woolf si jo zamislila kot fantazijsko Shakespearovo sestro, ki ji ni preostalo drugega kot samomor. Toda mrtva pesnica je naša aktualna dediščina in morda, kot sklene Woolf, »si jo je zamislila ...«

Poleg predstavitve Shakesperovih ženskih likov in njihovih bolj ali manj neprijaznih usod je bilo predavanje namenjeno aktualizaciji nekaterih glavnih pojmov »feminizma in psihoanalize« in soočanju z vse pogostejšimi primeri sovražnosti do žensk in simbolnega nasilja. Predavali sta Eva. D. Bahovec in Valerija Vendramin. Na praktikumu sta sodelovali Gaja Lukacs-Čufer in Sara Svati Sharan.

 

6. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti JAK

csm Loga JAK bel  afd12fa581torek, 16. avgust ob 12.30

V okviru 6. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti Javne agencije za knjigo, ki med 16. in 21. avgustom 2016 v Ljubljani in Novem mestu gosti uveljavljene prevajalce slovenske književnosti, bodo med 12.30 in 14.30 potekale predstavitve slovenskih založb. Založniki in uredniki bodo tujim prevajalcem predstavili aktualno produkcijo slovenske izvirne literature in spregovorili o možnostih promocije slovenskih avtorjev in avtoric v mednarodnem prostoru. 

 

William Styron, Sophiejina odločitev – Rok Govednik

thl Sophiejina odločitevsreda, 29. junij ob 19.00

Cikel zaključujemo z branjem Sofijine odločitve, markantnega dela, ki v filmski adaptaciji potrdi Meryl Streep za igralko zlatega bleska in ki preizprašuje premnoga aktualna vprašanja. Kljub retrospektivnemu pogledu na fašistični totalitarizem ne moremo mimo prisotnosti tovrstnih mehanizmov tudi v današnjem času. Skozi prerez družbenih razmer bomo iskali vzporednice med knjižnim in filmskim tekstom. 

 

Konceptualna razprava: Poezija & Šport - 13. Festival Pranger 2016

prengertorek, 28. junij ob 20.00

Zakaj športnim komentatorjem ob izrednih športnih predstavah za opis le-teh zmanjka besed. Recimo ob izjemnemu poletu Petra Prevca, popolni vožnji Tine Maze, natančno lobiranemu strelu na gol Valterja Birse in podobno. Takšne športne predstave preprosto opišejo z besedama: »čista poezija«. Paradoks: ko zmanjka besed, ostane le še poezija, ki pa je umetnost besed par excellence.

Kako poezija in šport doprinašata vsak svoj kos sestavljanke slovenske narodne identitete? Je vzhičeno in večtisočglavo prepevanje Zdravljice na športnih dogodkih poetični dogodek? Sta poezija in šport kot družbena diskurza notranje povezana, se kje sekata, dopolnjujeta ali razlamljata? So estetske plati športa zgolj stvar sodniškega točkovanja ali so tudi plodna tla za razrast ideoloških družbenih tkiv? Tako kot to zlahka postane poezija. Pa razmerje med lepoto giba in lepoto besede in s tem v povezavi s politiko telesa in politiko besede: zdrav duh v zdravem telesu. 

 

Mario Puzo, Sicilijanec – Rok Govednik

thl siciljanecpetek, 24. junij ob 19.00

Sicilijanec je spin-off velikega Puzovega romana, Botra, ki ga je avtor napisal leta 1969, s katerim je odgovoril mladini, ki ni več zaupala v stare politične sisteme in ki je skušala uresničevati svoje sanje. V multimedijskem predavanju se bomo osredotočili na Sicilijanca, a ne bomo mogli mimo niti velike filmske adaptacijie Botra Francisa Forda Coppole. 

 

Stran 1 od 48

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.