Kolumne

Pisanje kot obrt (Lara Paukovič)

Uporabniška ocena: / 11
SkromnoOdlično 

THL kreativno pisanjeUčenje kreativnega pisanja nikakor ni novost na domačem, sploh pa ne na tujem literarnem prizorišču. Na nekaterih tujih univerzah lahko kreativno pisanje celo študirate ali ga vzamete vsaj kot enega izmed izbirnih predmetov. Pri nas to zaenkrat še ni mogoče, a kljub temu možnosti za urjenje kreativnega pisanja obstajajo: med vidnejšimi so gotovo Literaturine delavnice, ki jih že vrsto let vodi Andrej Blatnik, sicer avtor dveh knjig na to temo, malo mlajše literarne delavnice prav tako organizira IRIU Inštitut, kjer potekajo pod okriljem Miha Mazzinija.

 

Še ena o tem, zakaj za vraga smo skoraj prenehali kupovati knjige (Lara Paukovič)

Uporabniška ocena: / 10
SkromnoOdlično 

branjeOdkar so v javnost lani prišli rezultati raziskave Knjiga in bralci V (natančneje: Bralna kultura in nakupovanje knjig v RS), ki sta jo naročila Javna agencija za knjigo in Ministrstvo za kulturo, je v medijih kar precej govora o bralni kulturi v zatonu in ukrepih, ki bi zopet spodbudili branje, pa tudi kupovanje knjig. Takšna pozornost ni presenetljiva, omenjena raziskava je namreč prva te vrste po letu 1998, v šestnajstih letih pa je naš življenjski slog doletela vrsta sprememb, ki se seveda odražajo tudi na področju branja.

 

Tipičen dan študentke med izpitnim obdobjem (malo za šalo, malo zares)

Uporabniška ocena: / 28
SkromnoOdlično 

learning7.30: Budilka. Normalni ljudje bi dejstvo, da jim na faksu (oziroma sploh nikjer) ni treba biti ob točno določeni uri, morda izkoristili za podaljšan spanec, a študentje med izpitnim obdobjem, vsaj če bi radi opravili večino izpitov, ne spadamo v to kategorijo. Nisem se še zagotovo odločila, v kateri knjižnici se bom učila danes, in tiste v centru bodo čez najkasneje dve uri zagotovo zasedene, zato poležavanje odpade.

 

Kje je mesto Evripidovih karamel ali kako opredeliti kantavtorstvo (II. del)

karamele

Čeprav sem skušal z napisanim zavrnit heterogen pristop h kantavtorstvu, se ga bom paradoksalno prav zaradi pomanjkanja drugačnih načinov, hkrati pa tudi lažjega sledenja navedenim paradigmam primoran poslužiti tudi sam. Prav ustvarjanje Mateja Krajnca je zaradi svoje raznolikosti bržkone odličen primer kompleksnosti tega polja, kar se je še posebej odražalo v okviru sobotnega večera.

 

Božična pesem danes

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

božičnapesemBožična pesem, kratka zgodba Charlesa Dickensa, je danes svojevrstni fenomen, ki ga v predprazničnem času že tradicionalno obujajo povsod po svetu – po njej je posnetih nemalo filmov in risank, večkrat so jo natisnili tudi pri nas, vsako leto si je mogoče v ljubljanski Operi ogledati balet po Dickensovi predlogi, za katerega so karte razprodane že tedne vnaprej ... Pa vendar se redko kdo vpraša, kaj je pravzaprav tisto, kar je na videz preprosto pripoved tako približalo bralcem in gledalcem. Konec koncev gre, kljub temačnim elementom, za precej sentimentalno zgodbo – dobro na koncu zmaga, božični duh pa je ohranjen.

 

Stran 1 od 3

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.