Bolje Nič kot nekaj. Urban Pirc in Toni Mlakar. Kulturno društvo Grable in Klub škofjeloških študentov, september 2018 / Veronika Šoster

Uporabniška ocena: / 15
SkromnoOdlično 

jajajaRevija nič. Urban Pirc in Toni Mlakar. Kulturno društvo grable in Klub Škofjeloških študentov. September 2018, druga številka.

Revija nič je svojevrsten fenomen v slovenskem revijalnem prostoru, saj gre za izdelek, ki se skladno s svojim naslovom, ne ozira na nikogar in na nič – izide, ko pač izide, cene nima, ima pa več humorja in satire od vseh drugih revij skupaj. Več kot očitno gre za entuziastični projekt dveh načitanih zanesenjakov z dobrim smislom za humor. Prva številka je sicer izšla leta 2016, druga pa lansko leto, a zaradi dolgega premora je vsebina lahko primerno (do)zorela. Že njena naslovnica je ironična, saj je čez razgaljeno oprsje nalepljena črna nalepka »Brez cenzure«, edini očitek pa je, da se premalo sklada z notranjostjo, v kolikor je to sploh mogoče trditi – ker se tudi notranjost ne sklada z notranjostjo, a o tem kasneje. Po drugi strani pa je to verjetno prva revija, pri kateri se splača poglobiti v kolofon. Poleg naklade in ISSN številke izvemo tudi, kakšen je bil vloženi trud: »še predstavljaš si ne«, prav tako samoironična je tudi predstavitev prisotnosti na družabnih medijih: »Twitter: imamo, ampak nismo še nič objavili in verjetno nikoli ne bomo.« Treba je dodati, da je pomembna dodatna vrednost revije sicer ravno njeno vzporedno življenje na Facebooku, kjer se redno objavljajo vsebine v podobnem duhu, kot jih najdemo v reviji; v zadnjem času lahko zasledimo rezultate Raziskave o smejalnih navadah uporabnikov revije in fotografijo kupa vej.

Vizualno in vsebinsko gre res za pravo kakofonijo prispevkov, a vse to je zanalašč, da zruši pričakovanja in bralca čim bolj vrže iz tira. Seveda je poanta v dobri zabavi, a hkrati tudi ni, saj je revija premišljeno zastavljena. Lahko bi ji rekli tudi »prosto po Boccacciu«, a namesto v Dekameronu (deset dni) se znajdemo v Nihilmeronu (Nič dni). Okvirna zgodba originala, kjer se deset mladih pred kugo v Firencah zateče v vilo, kjer si pripovedujejo zgodbe, se prelevi v zgodbo o dnevu, ko se samouniči internet, petorica sosedov, ki se znajdejo v eksistencialni stiski, pa se začne pogovarjati, pri čemer so njihove daljše replike posamezne rubrike. Prispevke lahko tako beremo kot zgodbe, a po drugi strani to niti ni njuno, saj čisto suvereno delujejo tudi vsak zase. Avtorja poustvarjata vsebine ostalih (komercialnih) revij, pri čemer pokažeta največ inovativnosti pri oglasih – od stripa v slogu »tu bi lahko bil vaš oglas« do lažnega oglasnega sporočila in prilagoditve opozoril na cigaretnih škatlah v bolj realistične (»Zaradi kajenja smrdiš ko čikih«, »Kajenje povzroča, da vam lahko zmanjka cigaret«). Tu je tudi posnemanje forme intervjuja, gre za intervju z mladim človekom, ki je sicer brez obraza, a sploh ne preseneti, da je »študent, popotnik, aktivist, prijatelj, sanjač«.

Pred ostrim umom in peresom (no, tipkovnico) avtorjev ni varen nihče, saj se satirično obregneta ob beg možganov, teorije zarote, visenje na internetih, potrošništvo, izkoriščanje otroške delovne sile, klišejske recenzije, desničarsko propagando ... To je le nekaj tematik, ki se skrivajo med platnicami, vizualno pa je ne glede na (namerno) nehomogenost in totalno eksplozijo slogov, tehnik in pisav (pravzaprav se ne sklada prav Nič!), tako izdelana, da se ob vsakem branju razkrije še kakšna nova podrobnost, še kakšna nova fora, domislica, knockout. Ravno v tem je čar Revije nič, ki proti koncu naredi klasično hollywoodsko napako in razloži samo sebe (morda pa se ravno iz tega tudi norčuje?!) –, njena svežina in absurdnost kažeta na to, da je včasih Nič pač bolje kot nekaj, sploh takrat, ko se za vsemi norčijami več kot očitno skriva veliko substance.

  

Avtorica: Veronika Šoster

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.