znani BEREjo in priPOROČAJO

znaniKer tako radi segamo po knjigah s priporočilnih seznamov, nadaljujemo s projektom Znani BEREjo in priPOROČAjo, kjer nam knjige priporočajo znane Slovenke in Slovenci. V sezoni 2015/2016 bomo za priporočila povprašali goste literarnih pogovorov Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si, ki jih v Trubarjevi hiši literature vodi Tina Košir Mazi. Vsak prvi četrtek v mesecu boste lahko z znano osebo, ki je knjige priporočila, spregovorili tudi sami in o izbranih knjigah izvedeli še kaj več.

 

 

 

znani BEREjo in priPOROČAjo – Branko Gradišnik

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

brankoPisatelj, prevajalec in publicist Branko Gradišnik je tudi radoveden proučevalec sveta, življenja in človeške psihe. Se strinja, da to, kaj beremo, veliko pove o nas? Kaj pa se o sebi in drugih lahko naučimo s pisanjem? V kolikšni meri sta pisanje in branje terapevtska? Kakšnim knjigam se mu z današnje perspektive zdi vredno posvečati pozornost? O tem v pogovoru s Tino Košir.

Foto: www.siol.net

 

znani BEREjo in priPOROČAjo – Dijana Matkovič

thl matkovicDijana Matkovič, pisateljica, publicistka, novinarka, voditeljica pogovorov in okroglih miz je med vsemi raznolikimi identitetami, kot je zapisala sama, najraje in najbolj "prebivalka Združenih držav branja in pisanja". Kako živi preplet branja, pisanja in družbene angažiranosti? Kakšne knjige jo najintenzivneje nagovarjajo? Kako vidi sedanjost in prihodnost literature in (ob)literarnega življenja? O tem in še čem ob delih Kosovela, Bukowskega, Hemona, Katje Plut in Muriel Barbery. Pogovor bo vodila Tina Košir.

Foto: Lenart J. Kučič

 

znani BEREjo in priPOROČAjo – Ksenija Jus

IMG 9332O knjigah, ki so ji posebej pri srcu, bo tokrat pripovedovala pesnica, skladateljica in kantavtorica Ksenija Jus, tudi članica pevskega zbora Kombinat in prejemnica literarne nagrade Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN. Njen najnovejši literarno-glasbeni album nosi naslov Katedrala ljubezni. Ji tudi knjige pomagajo vstopati vanjo, jo graditi? Kakšne jo posebej navdihujejo? Kaj je vredno brati, pisati in ustvarjati? O tem in še marsičem jo bo spraševala Tina Košir.

Foto: Ksenija Jus

 

znani BEREjo in priPOROČAjo – Katja Šulc

thl katja sulcKatja Šulc je več kot desetletje knjige odpirala v televizijskih oddajah Knjiga mene briga in Odprta knjiga, danes pa njena ustvarjalnost povezuje glasbo in poezijo. Na svojem prvem albumu je pela pesmi Mile Kačič, njej najnovejši projekt pa uglasbuje romsko poezijo. Zanj se je romščino učila v Parizu, po glasbeni navdih pa jo je večkrat odneslo v Mehiko ... Kakšne knjige jo navdihujejo danes? Katere nosi v kovčku? Katere besede in kako jo pokličejo v glasbene svetove? Pogovorni večer bo vodila Tina Košir Mazi.

 

znani BEREjo in priPOROČAjo – Gabi Čačinovič Vogrinčič

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl gabi cacinovic vogrincicPsihologinja, profesorica, raziskovalka in družinska terapevtka dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, je poleg vsega, kar počne, tudi navdušena bralka. Kakšne knjige so ji ljube? Kaj meni o sodobnih raziskavah, ki kažejo, da branje povečuje sposobnost empatije? Nas knjige lahko naučijo bolje razumeti soljudi in življenje? Kako bi bilo mogoče nad knjigami mogoče navdušiti otroke in mlade, ki berejo vedno manj? Pogovorni večer bo vodila Tina Košir Mazi.

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.