Video

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Ksenija Jus

THL ksenija jus22. september 2016, Trubarjeva hiša literature

O knjigah, ki so ji posebej pri srcu, je tokrat pripovedovala pesnica, skladateljica in kantavtorica Ksenija Jus, tudi članica pevskega zbora Kombinat in prejemnica literarne nagrade Mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN. Njen najnovejši literarno-glasbeni album nosi naslov Katedrala ljubezni. Ji tudi knjige pomagajo vstopati vanjo, jo graditi? Kakšne jo posebej navdihujejo? Kaj je vredno brati, pisati in ustvarjati? O tem in še marsičem jo je spraševala Tina Košir.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Konceptualna razprava: Poezija & Šport – 13. Festival Pranger 2016

prenger28. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Zakaj športnim komentatorjem ob izrednih športnih predstavah za opis le-teh zmanjka besed. Recimo ob izjemnemu poletu Petra Prevca, popolni vožnji Tine Maze, natančno lobiranemu strelu na gol Valterja Birse in podobno. Takšne športne predstave preprosto opišejo z besedama: »čista poezija«. Paradoks: ko zmanjka besed, ostane le še poezija, ki pa je umetnost besed par excellence. Kako poezija in šport doprinašata vsak svoj kos sestavljanke slovenske narodne identitete? Je vzhičeno in večtisočglavo prepevanje Zdravljice na športnih dogodkih poetični dogodek? Sta poezija in šport kot družbena diskurza notranje povezana, se kje sekata, dopolnjujeta ali razlamljata? So estetske plati športa zgolj stvar sodniškega točkovanja ali so tudi plodna tla za razrast ideoloških družbenih tkiv? Tako kot to zlahka postane poezija. Pa razmerje med lepoto giba in lepoto besede in s tem v povezavi s politiko telesa in politiko besede: zdrav duh v zdravem telesu. Na razpravi so sodelovali: Urban Vovk, Karlo Hmeljak, Matjaž Pikalo, Dr. Borut Batagelj in Goran Potočnik Černe.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Zmenek z glasbo in besedo – Matej Krajnc in Mario Batelić

THL zmenek z glasbo in  besedo20. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Na zadnjem predpoletnem Zmenku je bil gost Mario Batelić, glasbeni novinar in publicist, prevajalec in še marsikaj. Spregovorili smo o dandanašnji vlogi glasbenega novinarstva in publicistike, pa tudi o prevajanju, saj je soprevajal denimo biografijo Leonarda Cohena Pravi moški zate (Mladinska knjiga). Glasbena popestritev pogovora so bile izbrane prevedene izvedbe Cohenovih songov izpod peresa in kitare gostitelja Mateja Krajnca.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Žiga Valetič

thl valetic9. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Žiga Valetič je radoveden človek mnogih talentov: grafični oblikovalec, pisatelj, publicist, scenarist, v vseh vlogah pa tudi strasten bralec. Nedavno smo si na TVS lahko ogledali njegov dokumentarni film Svet edincev. So mu knjige kot edincu v otroštvu pogosto delale družbo? Kako je s knjigami raziskoval in še raziskuje svetove, ki so ga zanimali? Kaj so ga knjige naučile o sebi in svetu? Pogovor je vodila Tina Košir Mazi.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Filmski večer Mulholland Drive – Tina Bernik in Gregor Kresal

THL mulhollanD1. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Filmski večer smo obarvali z uspešnico režiserja Davida Lyncha. Ogledali smo si film »Mullholand drive«. Po filmu sta se nam pridružila novinarka Tina Bernik in scenarist ter režiser Gregor Kresal, ki trenutno biva v ZDA in opravlja magisterski študij filma na MUM (Maharashi University of Managament). Gregor je spregovoril o pripravah na novo alpinistično psiho-dramo Osem krogov in pol (EIGHT AND A HALF CIRCLES) ter o svoji izkušnji z Davidom Lynchom.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Predstavitev knjižice »Svitanja« – Darja Avsec in Urška Korun

svitanja31. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Knjižica »Svitanja« vsebuje izbor blogov, ki jih je avtorica objavljala zadnjih osem let pod naslovom »Awakening«, dostopni pa so bili le ožjemu krogu bralcev. Zdaj so blogi dopolnjeni in dostopni vsem, ki si želijo branja iskrenega, iskrivega in duhovitega besedila, katerega avtorica se ne boji soočenja s še tako težkimi in človeku nedoumljivimi življenjskimi dogodki. O blogu kot izpovedni literaturi in njenem terapevtskem pomenu je z avtorico kramljala TV voditeljica, odgovorna urednica in snovalka oddaje Preprosto naravno Urška Korun.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Etnična identiteta in medkulturna ozaveščenost pri sodobnem jezikovnem pouku – Model Tilka za preseganje etničnih konfliktov

thl model tilka30. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Dr. Vojko Gorjanc se je pogovarjal z avtorico knjige dr. Vesno Mikolič in psihoterapevtom dr. Zoranom Milivojevićem, ki sta predstavila tudi, kako se koncept trikotnika moči vključuje v usposabljanje za medkulturnost prek jezika in književnosti. Predstavitev knjige, ki jo je izdala Nova Science Publishers iz New Yorka, sta organizirala Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL in Inštitut za jezikoslovje UP ZRS. Večer je glasbeno obogatil Lado Jakša, ki je tudi avtor naslovne fotografije.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Nastop Zgodbopisk

thl zgodbopiske matej pusnik26. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Zgodbopiske, študijska skupina zgodbopisja na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ljubljana, ki jo mentorira dr. Mateja Mahnič, je pripravila branje letošnje pisne produkcije. Slišali smo žalostne, smešne, pa tudi strastne potopisne, ljubezenske in naravopisne zgodbe, začinjene s haikuji. Brale so : Leopoldina Bregar, Žarka Brišar Slana, Darja Butina, Darka Lampič, Mateja Mahnič, Vesna Mikek, Tatjana Plevnik, Metka Prašnikar in Alenka Taštanoska.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Foto: Matej Pušnik

Deli

 

Prvi nastop skupine NEST OF THE BEST

thl nest of best Miha Simonič24. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Nadarjeni učenci z OŠ Domžale so v okviru programa za nadarjene učence, ki ga vodi psihologinja Mira Marinšek, dobili priložnost pisanja kratkih zgodb. Pod vodstvom mentorice ustvarjalnega pisanja dr. Mateje Mahnič in asistentke Danaje Marinšek so pet mesecev pisali kratke zgodbe in haikuje.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Foto: Miha Simonič

Deli

 

Zmenek z glasbo in besedo – Bojan Sedmak in Matej Krajnc

THL zmenek z glasbo in  besedo23. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Matej Krajnc je na majskem Zmenku gostili vsestranskega ustvarjalca, profesorja slovenskega jezika in književnosti, pesnika, kolumnista in kantavtorja Bojana Sedmaka. Beseda večera je nanesla tudi na pred kratkim izdano vinilno ploščo.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Katja Šulc

thl katja sulc12. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Katja Šulc je več kot desetletje knjige odpirala v televizijskih oddajah Knjiga mene briga in Odprta knjiga, danes pa njena ustvarjalnost povezuje glasbo in poezijo. Na svojem prvem albumu je pela pesmi Mile Kačič, njej najnovejši projekt pa uglasbuje romsko poezijo. Zanj se je romščino učila v Parizu, po glasbeni navdih pa jo je večkrat odneslo v Mehiko ... Kakšne knjige jo navdihujejo danes? Katere nosi v kovčku? Katere besede in kako jo pokličejo v glasbene svetove? Pogovor je vodila Tina Košir Mazi.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Max Weber: Izbrani spisi iz sociologije religije – Neda Pagon, Marko Kerševan in Marjan Smrke

thl max weber10. maj 2016, Trubarjeva hiše literature

Max Weber je izjemno močno vplival na oblikovanje »znanstvenega duha« v družbenih vedah, posebej v sociologiji. Velja za začetnika sociologije religije. Posebej pomembne so njegove analize in tipologije religij, na podlagi katerih je raziskoval njihove bistvene značilnosti in nanje vezal določene tipe človekovega ravnanja, ekonomske in družbene dejavnosti, vrednote itn. Danes je zlasti treba poudariti njegovo raziskovanje razlag za različen razvoj vzhodnih in zahodnih kultur ter proučevanje razmerja med družbenimi hierarhijami in religioznimi idejami. V svojih delih je Weber težil k znanstvenosti in emancipaciji razlage družbe od raznih magičnih interpretacij sveta ("odčaranje"), pa s tudi od pozitivističnih in historicističnih zastavitev. Slovenski izbor Webrovih spisov iz sociologije religije je izšel pri založbi Studia humanitatis. Dogodek je potekal v organizaciji Slovenskega sociološkega društva.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Filmski večeri v THL: The bucket list / Preden se stegneva – DŠPK

THL FILMSKI VECERI V THL3. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Sedmi film letošnjega cikla Dvojina je bila komična drama režiserja Roba Reinerja. Preden se stegneva je film o minljivosti in želji po uresničitvi neizpolnjenih življenjskih želja. Nepričakovano prijateljstvo Morgana Freemana in Jacka Nicholsona se sprevrže v humoren lov poslednjih življenjskih trenutkov. O filmu in njegovi vsebini s spregovorili člani filmske ekipe DŠPK.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Ženski organ, oko in resnica

zenski organ oko in resnica25. april 2016, Trubarjeva hiša literature

O ženski podobi in seksualnem smo se pogovarjali z likovno umetnico, doktorico likovne antropologije in avtorico znanstvene monografije Užitek in nelagodje: ženska podoba in seksualno 20. stoletja Slađano Mitrović. Z avtorico se je pogovarjala filozofinja in glavna urednica revije SDLP Kartel Magdalena Germek. V uvodu je bilo predstavljeno razmerje med psihoanalizo in umetnostjo, o katerem je govorila predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in direktorica Inštituta Acheron dr. Nina Krajnik. Srečanje je bilo organizirano v sodelovanju s Slovenskim društvom za lacanovsko psihoanalizo.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Indija in zgodbe žensk – Marija Sreš in Ana Jelnikar

thl marija sres14. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Z avtorico in nekdanjo misijonarko Marijo Sreš se je bo ob izidu njene nove knjige Pod krošnjo stare jablane; zgodbe žensk z Vzhoda in Zahoda Ana Jelnikar pogovarjala o avtoričinih dolgoletnih izkušnjah delovanja med staroselkami v Gudžaratu, izzivih in nagradah, ki jih je bila deležna kot misijonarka v Indiji, o njeni nedavni vrnitvi v rodno Slovenijo in kulturnih prilagoditvah, ki jih je zahtevala le-ta in nenazadnje o tem, kako so se njene bogate in neobičajne življenjske izkušnje prelile v literarno ustvarjanje, ki navdušuje s svojo iskrenostjo, žlahtno neposrednostjo in aktualnostjo. Odlomke iz knjige je bral Aljaž Kovač.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora. Na pogovornem večeru smo predvajali tudi film, ki si ga lahko ogledate na spletnem portalu RTV SLO.

Deli

 

L. N. Tolstoj: Ana Karenina – Marjetka Krapež

thl ana karenina31. marec 2016, Trubarjeva hiša literature

Roman govori o ženski tesnobi in bolečini, o ženski, ki ne more uresničiti ljubezni in nima pravice do lastne dejavnosti. Govori o začaranosti nad svobodo in samouresničitvijo, ki jo omrtvičijo vera, fanatizem in zakoni družbe. Predavanje je v ospredje postavilo predvsem Ano Karenino, eno najbolj vznemirljivih žensk v svetovni književnosti. Kdo je pravzaprav Ana? Žrtev ali rabelj? Predavala je Marjetka Krapež, profesorica slovenščine.

Vabimo k ogledu poročila z dogodka.

Deli

 

Literarni večer z Nežo Zajc in pesniško zbirko Ime gore

thl neza zajc ime gore29. marec 2016, Trubarjeva hiše literature

Pesniški recital in pogovor s pesnico je vodil dr. Alen Širca (prof. moderne slovenske poezije na Oddelku za primerjalno književnost, Filozofska fakulteta). Tovrstni večer je bilo prvo javno branje pesmi Neže Zajc doslej.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Jezik: sistem, sredstvo in simbol – Matejka Grgič

thl jezik sistem sredstvo simbol29. marec 2016, Trubarjeva hiša literature

Znanstvena monografija Matejke Grgič temelji na predstavitvi ideoloških jeder v diskurzu o jeziku, ki ga oblikujejo govorci slovenskega jezika, potencialno identificirani s slovensko manjšino (oz. narodnostno skupnostjo) v Italiji. Monografija je plod raziskav in analiz gradiva, objavljenega v Primorskem dnevniku od januarja 2011 do decembra 2012. Z avtorico se je pogovarjala Tanja Petrović (ZRC SAZU). Knjigo je založil Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), izdana pa je bila v sodelovanju Slovenskega izobraževalnega konzorcija (Slov.I.K.) in Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI).

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Filmski večer: My Neighbour Totoro / Moj sosed Totoro

thl My Neighbour Totoro14. marec 2016, Trubarjeva hiša literature

Društvo študentov primerjalne književnosti (DŠPK) in Filmska sekcija oddelka za prevajalstvo sta organizirala skupni filmski večer, na katerem smo si ogledali film kultnega japonskega režiserja Hayao Miyazakija, My Neighbour Totoro/Moj sosed Totoro. Animirani film na strašljiv, smešen in hkrati prisrčen način riše dogodivščine sester Satsuki in Mei. Sestri ob selitvi v napol pozabljeno podeželsko mestece odkrijeta, da bližnji gozd skriva prav posebne prebivalce v svojem osrčju. Veliki skrbnik in varuh gozda Totoro ju kaj kmalu popelje na prav posebno potovanje skozi svoje kraljestvo, kjer Satsuki in Mei odkrijeta še kaj več kot male gozdne duhce. Film iz leta 1988 z izredno tenkočutnostjo pripoveduje zgodbo o življenju in smrti, o odraščanju in ljubezni. Po projekciji filma je sledil pogovor, ki sta ga vodila predstavnika obeh oddelkov - Ernest Alilović in Eva Konič.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli

 

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Gabi Čačinovič Vogrinčič

thl gabi cacinovic vogrincic3. marec 2016, Trubarjeva hiša literature

Psihologinja, profesorica, raziskovalka in družinska terapevtka dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, je poleg vsega, kar počne, tudi navdušena bralka. Kakšne knjige so ji ljube? Kaj meni o sodobnih raziskavah, ki kažejo, da branje povečuje sposobnost empatije? Nas knjige lahko naučijo bolje razumeti soljudi in življenje? Kako bi bilo mogoče nad knjigami mogoče navdušiti otroke in mlade, ki berejo vedno manj? Pogovor je vodila Manca Košir.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli

 

Stran 1 od 4

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.