Zgodilo se je

Literatura v živo

literatura v zivo11. november 2016, Trubarjeva hiša literature

»Treba je znati odpahniti vrata v nič« (po Ch. Simicu)

Protagonisti tokratne edicije cikla Ad hoc glasbena improvizacija in slika interpretirata poezijo so bili pesnika Alenka Jovanovski in Franci Novak, akordeonist Luka Juhart ter ilustratorka Andreja Peklar. Da je bilo plavanje med konceptom cikla in izvedbo gladko, je skrbela avtorica cikla Petra Koršič.

Dogodek v organizaciji LUD-a Literatura in soorganizaciji Trubarjeve hiše literature finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.

Deli
 

 

Sodobna Arabska književnost – Grega Ulen

thl sodobna arabska knjizevnost16. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Pregled sodobne arabske književnosti, njeno mesto v svetovnem literarnem sistemu ter umestitev v zgodovinski in politični kontekst. Govora je bilo o literaturi in spreminjajočih se estetskih in formalnih tendencah kot posledici polpretekle zgodovine premikov narodnih meja in ljudstev, prav tako pa o diasporični zavesti, položaju javnih intelektualcev ter problemih reprezentacije. Predaval je in v arabščini bral Grega Ulen. Dogodek je potekal v organizaciji literarnega kluba L'etažer

Deli
 

 

Antologija tesnobe z Dijano Matković - dr. Vid Vodušek

11214728 1633793890215625 3419711630308152030 n16. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

O danes vseprisotni tesnobi, ki še vedno velja za tabuizirano in zaradi svoje kompleksne narave nerazumljeno čustvo, se je Dijana Matković, urednica nastajajoče Antologije tesnobe, pogovarjala z dr. Vidom V. Voduškom, doktorjem psihiatrije.

Vabimo tudi k branju poročila z dogodka.

Deli

 

Umetnost in … pogovor z dr. Zlatkom Bastašićem

thl bastasic11. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Mag. dr. Zlatko Bastašić je psihoterapevt in supervizor, živi in deluje na sosednjem Hrvaškem. Osnovna dejavnost, s katero se ukvarja vrsto let, sega na področje psihoterapije, edukacije in publicistike.

Pred petintridesetimi leti je v psihoterapijo uvedel scenske lutke. Izkušnje, ki jih je pridobil pri uporabi scenskih lutk v psihoterapiji otrok, vključuje pri edukaciji strokovnjakov s področja vzgoje in psihoterapije otrok ter mladostnikov. Več kot dvajset let izvaja skupinsko izobraževanje oseb, ki delajo z otroki in mladostniki, pri čemer njegove izkustvene delavnice spodbujajo umetnostne oblike izražanja. Razvil je lastni model izkustvenih delavnic z nazivom KREMOK (kreativni modeli komunikacije). 

Izdal je dve knjigi: Lutka ima i srce i pamet in Pubertet i adolescencija.

Dr. Bastašić je z nami delil dolgoletne izkušnje, ki jih je pridobil z uporabo scenskih lutk v psihoterapevtskem delu z otroki in mladostniki.

V pogovoru se mu je pridružila Jelena Sitar Cvetko, docentka na Pedagoški fakulteti UP, dramaturginja, lutkovna režiserka in publicistka ter soustanoviteljica gledališča Zapik. Sitar Cvetkova sodi med pionirje na področju lutkovne terapije pri nas. Po končanem podiplomskem študiju psihoterapije je skupaj s dr. Bastašićem vodila psihodinamsko-lutkovni laboratorij KREMOK, ki je bil del več evropskih projektov.

Dogodek so v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature pripravile študentke 1. letnika magistrskega študijskega programa Pomoč z umetnostjo.

Deli
 

 

Spominski večer: Uroš Mozetič (1961–2016)

thl mozetic10. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

"Smo, ki smo, in vmesni bodo vmesni. To ni religiozna modrost. To je sežetost mojega življenja, povsem običajnega in predvidljivega." (Uroš Mozetič, Galerija zavrženih stvari).

Pesmi Uroša Mozetiča, njegove prevode poezije in spomine nanj so delili: Aleš Grošelj, Tone Janko, Nada Grošelj, Marko Ipavec, Mojca Krevel, Tom Smith in njegovi drugi študenti ter Petra Koršič, ki je dogodek vodila. Večer spomina na Uroša Mozetiča, pesnika, prevajalca, anglista, profesorja, prijatelja, sta z glasbo odprli Nina Kompare in Ana Kresal. Dogodek je potekal v organizaciji Trubarjeve hiše literature in Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Deli
 

 

Vrtnice kot navdih - Matjaž Mastnak

vrtnice6. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Matjaž Mastnak je pisec, ki v časopise, revije in knjige piše o naravi in vrtnarstvu, a ga vsaj toliko kot naravoslovna plat zanima tudi vpetost rastlin v človeško kulturo. Večer bo posvečen vrtnicam, ki so na evropskih tleh sopotnice človeka od začetka civilizacije do danes. Zgodb o kraljici cvetlic je veliko, kot tudi pesmi o vrtnicah, ki jih je Mastnak več tudi prevedel in objavil. 

Deli
 

 

Aktualna Beauvior: avtobiografija kot filozofski problem – Eva D. Bahovec

THL mulhollanD1. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Filmski večer smo obarvali z uspešnico režiserja Davida Lyncha. Ogledali smo si film »Mullholand drive«. Po filmu sta se nam pridružila novinarka Tina Bernik in scenarist ter režiser Gregor Kresal, ki trenutno biva v ZDA in opravlja magisterski študij filma na MUM (Maharashi University of Managament). Gregor je spregovoril o pripravah na novo alpinistično psiho-dramo Osem krogov in pol (EIGHT AND A HALF CIRCLES) ter o svoji izkušnji z Davidom Lynchom.

Vabimo k ogledu posnetka pogovora.

Deli
 

 

Etnična identiteta in medkulturna ozaveščenost pri sodobnem jezikovnem pouku

thl model tilka30. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Dr. Vojko Gorjanc se je pogovarjal z avtorico knjige dr. Vesno Mikolič in psihoterapevtom dr. Zoranom Milivojevićem, ki sta predstavila tudi, kako se koncept trikotnika moči vključuje v usposabljanje za medkulturnost prek jezika in književnosti. Predstavitev knjige, ki jo je izdala Nova Science Publishers iz New Yorka, sta organizirala Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL in Inštitut za jezikoslovje UP ZRS. Večer je glasbeno obogatil Lado Jakša, ki je tudi avtor naslovne fotografije. 

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli
 

 

Zmenek z glasbo in besedo – Bojan Sedmak in Matej Krajnc

THL zmenek z glasbo in  besedo23. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Matej Krajnc je na majskem Zmenku gostili vsestranskega ustvarjalca, profesorja slovenskega jezika in književnosti, pesnika, kolumnista in kantavtorja Bojana Sedmaka. Beseda večera je nanesla tudi na pred kratkim izdano vinilno ploščo.

Vabimo k ogledu posnetka z dogodka.

Deli
 

 

Umetnost in ... Pogovor s Hazel Carey: umetnico in performerko

logo pzu21. maj 2016, Trubarjeva hiša literature

Tokratna gostja pogovora je bila Hazel Carey, umetnica, performerka in pedagoginja, ki je pred leti že gostovala v našem študijskem programu Pomoč z umetnostjo. Prihaja iz Južne Afrike in živi v Londonu, kjer je bila soustanoviteljica Loose Change gledališča. Je tudi soustanoviteljica gledališkega projekta New Africa v Cape Townu. V manj formalnem vzdušju je Hazel z nami govorila o svojem dramsko-plesno gibalnem pristopu in z nami delila svoje bogate izkušnje na področju ustvarjanja in dela z ljudmi. Glavne teme so bile: igra, kontaktna improvizacija in avtentično gibanje. Hazel v svoje delo vključuje tudi tehnike sproščanja in dramske igre, saj je zanjo kot umetnico/performerko/pedagoginjo ključno, da razume fizično in psihično delovanje ter povezanost telesa in uma. Ta proces se povezuje s kontaktno improvizacijo, pri kateri gre za gibalni dialog, dinamično razmerje z drugim. Hazel poudarja tudi pomen avtentičnega gibanja, enega osrednjih pristopov v sodobni gledališko-gibalno-plesni edukaciji, uporaba njegovih principov pa je pogosta tudi na drugih področjih pomoči z umetnostjo. 

Dogodek so v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature pripravile študentke 1. letnika magistrskega študijskega programa Pomoč z umetnostjo.

Deli
 

 

Trije klobuki in poezija, ampak drugače – Novi dijak

IMG 045121. april 2016, Trubarjeva hiša literature

V okviru svetovnega dne poezije se zvrsti veliko število literarnih večerov! Med komentarji zasledimo (parafraziramo, ker je bil komentar izbrisan): "Vse lepo in super, vendar zakaj vsi berete, kot bi bili na pogrebu?" Na tokratnem literarnem večeru smo poskusili oživeti poezijo in videti, če ji s tem odvzamemo mističnost. Kako? Pesmi smo brali na načine, na katere običajno ne bi pomislili. Tako smo jih osvetlili z druge perspektive. Celoten dogodek je potekal s pomočjo treh klobukov, iz katerih se je vleklo: pesem in njen naslov, način na katerega bo pesem izvedena ter ime tistega, ki si želi brati poezijo.

Deli
 

 

Literatura živi!: Pesniški dvoboj – Christine Teichmann in Christopher Hütmannsberger

THL PESNISKI DVOBOJ19. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Na pesniškem dvoboju sta se spopadla Christine Teichmann in Christopher Hütmannsberger, uveljavljena avstrijska avtorja in poznavalca slam poezije – poezije, ki se izvaja v živo in je usmerjena v interakcijo s publiko. Performativni nastop je potekal v organizaciji Avstrijskega kulturnega foruma.

Deli
 

 

Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire – dr. Milica Antič Gaber in dr. Iztok Šori

sorli18. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Slovensko sociološko društvo in Založba Aristej sta organizirala pogovor o knjigi Samskost: Med ideologijo družine in ideologijo izbire. Z avtorjem dr. Iztokom Šorijem se je pogovarjala dr. Milica Antić Gaber. V prvi znanstveni monografiji o samskosti v Sloveniji avtor analizira, kako so se skozi moderno zgodovino spreminjali ekonomski, družbeni, kulturni in individualni konteksti samskosti, kako se je spreminjal položaj samskih in kako samski živijo in razmišljajo danes. Samskost raziskuje v povezavi s procesi modernizacije zahodnih družb, zlasti slovenske. Kot ugotavlja uvodoma, so v javnem diskurzu samski postali simbol patološkega narcizma, egoizma in individualizma.

V prepričanju, da je samskost nekaj nezaželenega, pozabljamo, da ima ta zgodba tudi pozitivni vidik širjenja državljanskih pravic, ki niso bile samoumevne od nekdaj in tudi danes niso v številnih, tudi zahodnih družbah. Kot eno najbolj zanimivih vprašanj se pojavlja, kdaj lahko samskost opredelimo kot izbrani življenjski stil in v kakšnih okoliščinah ta nastaja? Avtor se pri iskanju odgovorov na to in druga vprašanja opira na različne vire, predvsem pa na obsežno empirično raziskavo, v kateri analizira življenjske poteke in položaje, izkušnje ter stališča samskih v Sloveniji.

Deli
 

 

Indija in zgodbe žensk – Marija Sreš in Ana Jelnikar

thl marija sres14. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Z avtorico in nekdanjo misijonarko Marijo Sreš se je bo ob izidu njene nove knjige Pod krošnjo stare jablane – zgodbe žensk z Vzhoda in Zahoda Ana Jelnikar pogovarjala o avtoričinih dolgoletnih izkušnjah delovanja med staroselkami v Gudžaratu, izzivih in nagradah, ki jih je bila deležna kot misijonarka v Indiji, o njeni nedavni vrnitvi v rodno Slovenijo in kulturnih prilagoditvah, ki jih je ta zahtevala in nenazadnje o tem, kako so se njene bogate in neobičajne življenjske izkušnje prelile v literarno ustvarjanje, ki navdušuje s svojo iskrenostjo, žlahtno neposrednostjo in aktualnostjo.

Odlomke iz knjige je bral Aljaž Kovač.

Deli
 

 

Antologija tesnobe z Dijano Matković – Ana Pepelnik

thl antologija tesnobe14. april 2016, Trubarjeva hiša literature

O danes vseprisotni tesnobi, ki še vedno velja za tabuizirano in zaradi svoje kompleksne narave nerazumljeno čustvo, se je Dijana Matković, urednica nastajajoče Antologije tesnobe, pogovarjala s pesnico in pisateljico Ano Pepelnik.

Deli
 

 

Aktualna Beauvior: avtobiografija kot filozofski problem – Eva D. Bahovec

simone-free-to-use12. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Nekega dne je veliki François Mauriac zabrusil Simone de Beauvoir: "To pravite zato, ker ste ženska." Beauvoir mu je odgovorila: "To pravim zato, ker je res!" Srečanje na predvečer 30. obletnice smrti Simone de Beauvoir je prikazalo njenih figure ženske in ženskosti, njene feministične mizoginije in avtobiografije kot glavnega problema sodobne filozofije. Na praktikumu so sodelovale: Brezavšček, Alja Lobnik, Klavdija Remškar in Nesa Vrečer. Za vizualno podobo je poskrbela Lea Coletto. Srečanje je potekalo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto univerze v Ljubljani.

Deli
 

 

Okrogla miza – Prihodnost moških in žensk je feminizem

thl prihodnost moskih11. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Prihodnost moških in žensk je feminizem ni provokativni naslov pogovornega večera, temveč državljanski poziv. O tem, zakaj spodbujati in udejanjati feminizem, ki ne pristaja na redukcijo na spolne in kulturne študije, ampak razčlenjuje temeljno razsežnost boja za družbeno pravičnost, ekonomsko podstat – zraščenost kapitalizma, imperializma, rasizma, nacionalizma in patriarhata, so ob predstavitvi pred kratkim izdane knjige dr. Lilijane Burcar Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe Založbe Sophia spregovorile: Sonja Lokar, dr. Maca Jogan ter avtorica Lilijana Burcar.

Deli
 

 

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Jani Virk

thl povej mi kaj photo Joze Suhadolnik7. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Pisatelj, prevajalec, urednik in publicist Jani Virk je odličen poznavalec nemške in latinskoameriške literature, v zadnjih letih pa se je posvečal raziskovanju srednjega veka. Kako ga nagovarjajo navidez oddaljena obdobja in kulture? Je srednji vek nekaj minulega ali ljudje še danes iščemo svoj sveti gral? Kako se v njegovem življenju povezujejo pisanje, prevajanje in teoretsko raziskovanje? Pogovor je vodila Tina Košir Mazi.

Deli
 

 

Filmski večeri v THL: We need to talk about Kevin/Pogovoriti se morava o Kevinu – DŠPK

thl pogovoriti se morava o kevinu5. april 2016, Trubarjeva hiša literature

Šesti film letošnjega cikla Dvojina je psihološka drama režiserke Lynne Ramsay, posneta po romanu Lionela Shriverja. Pogovoriti se morava o Kevinu je film o pokolu in o materi, ki si zastavi najtežje vprašanje materinstva: ali sem bila slaba mati? O filmu in njegovi vsebini sta spregovorili dr. med. Breda Jelen Sobočan in filmska režiserka Urša Menart.

Vabimo tudi k branju poročila z dogodka.

Deli
 

 

Ples kot terapija – pogovor s prof. dr. Helen Payne

logo pzu2. april 2016, Trubarjeva hiša literature

O plesu kot terapiji je predavala svetovno znana pionirka plesno-gibalne terapije, ustanoviteljica Dance Movement Therapy (DTM) v Veliki Britaniji in raziskovalka Helen Payne. Helen bo z nami delila spoznanja svoje zadnje raziskave na področju plesno-gibalne terapije. Profesorica je predstavila svoje zadnje raziskave v BodyMind Approach pristopu pri delu z ljudmi s psihosomatskimi težavami.

Profesorica dr. Helen Payne prihaja z Univerze Hertfordshire v Veliki Britaniji, kjer je mentorica raziskavam na doktorskem študiju, predavateljica na doktorskem in magistrskem programu ter na programu profesionalnega razvoja v zdravstvu in izobraževanju. Je članica Združenja za plesno-gibalno psihoterapijo (Association for Dance Movement Psychotherapy/DMP) in pri njem registrirana višja plesno-gibalna psihoterapevtka (Senior Registered dance movement psychotherapist).

Predavanje je potekalo v sodelovanju s študenti 1. letnika magistrskega študijskega programa Pomoč z umetnostjo, ki se izvaja na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Deli
 

 

Stran 1 od 5

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.